Gluten-, suiker- en e-nummer vrije recepten

Op deze plek wil ik jullie graag kennis laten maken met gluten-, suiker- en e-nummervrij receptjes.

Zelf probeer ik al geruime tijd zonder gluten, suiker en e-nummers te eten. Nou ik kan zeggen, dat valt niet altijd mee.
Maar....als je goed zoekt, dan kom je toch wel heel lekkere dingen tegen.
En weet je, je gaat het echt merken in je lijf en leden.......

En ik kan aanraden, ga met de recepten experimenteren, je zult soms verrast zijn...........


Tomatensaus/soep



   



Vandaag is t weer zo'n dag, een dag om in de keuken te staan. Vanmorgen vroeg kwam ik trostomaten tegen, € 1,00 voor een kilo. Tja, daar moest ik mee aan de slag...........
Zo simpel, maar gewoon zo lekker..........voor saus of soep........
Voor € 3,00 (en een beetje voor de uien en knoflook) heb ik dus 6 potten saus, de hele winter zomaar voor t grijpen.........

benodigdheden: beetje olijfolie, 5-6 uien, 1 paprika, knoflook (zelf gebruik ik graag een heleboel teentjes), 3 kilo tomaten een beetje water, keukenmachine (blender) en goed schoongemaakte potten.

recept:

Was je tomaten goed, en snijdt ze in blokjes (gewoon met het velletje ook met alles binnenin).
Snijdt de uitjes/paprika (niet al te fijn), knoflook in stukjes
Olie in de pan, en fruit de ui/knoflook en paprika iets aan................. daarna alle tomatenblokjes erbij (zorg dat je wel een grote pan hebt), aan de kook brengen en daarna vuur omlaag eventueel iets water erbij........let op, niet te dun maken.

De hele handel een uur laten pruttelen, daarna alles in de keukenmachine en alles blenderen.
In goed schoongemaakte potten gieten, goed afsluiten, omdraaien (als ze afgekoeld zijn weer omdraaien)en voila, je hebt de allerlekkerste basissaus die je kunt bedenken. Je kunt alles buiten de koelkast bewaren, wel op een donkere koele plek.

wanneer je de saus gaat gebruiken, voeg dan zout, peper, kruiden, groenten naar eigen smaak toe.
Smul ze!!



Herfst in Reutum!

Wat wij hebben gedaan de laatste dagen!

Sapjes en appelmoes gemaakt, stoofperen ingemaakt, tomatensauzen gemaakt, alles houdbaar buiten de koelkast. Zonder enige toevoegingen van zoals suiker of andere rommel die helemaal niet ons eten thuishoort. Puur natuur, zomaar uit eigen tuin...........geweldig!! De tomaten en knoflook en uien zijn wel in de winkel gekocht......maar met zoveel liefde klaargemaakt......dat moet allemaal goed komen deze winter.


T is wat werk, maar dan heb je ook wat...........


   


Kokoskoekjes

Hoe simpel kan het zijn! En dan zó lekker! Met maar 3 ingrediënten.




oven op 200 gr.
2 eiwitten, die heeeeeeel goed stijf kloppen.
150 gr. kokosrasp en 60-70 gr. kokosbloesemsuiker (rasp en suiker in in een kom door elkaar roeren).
Heel voorzichting de eiwitten erdoor scheppen.
Met 2 lepels bolletjes maken, op de (ingevette) bakplaat (zelf gebruik ik altijd bakpapier) en dan 8-10 minuten in de oven.
Voordat je ze van de plaat haalt, heel goed af laten koelen.
Door de kokosbloesemsuiker worden de koekjes wel iets donkerder van kleur.


En voila............heerlijk bij de thee of koffie.




Appelbrokken, zoooo lekker!!



ingrediënten:
100 gr. boekweitmeel
 75 gr. amandelmeel
    1 theelepel Stevia
  3-4 grote appels (in stukjes, geschild)
    1 theelepel wijnsteenbakpoeder
    4 eetlepels kokosolie
    1 banaan
    2-3 eieren
    beetje kaneel
    snufje zout
    kopje geweekte rozijnen

oven op 175 gr.
Kokosolie,banaan, kaneel romig roeren.
Eieren erbij kloppen, meel, zout, stevia en bakpoeder erbij, beslagje maken.
Appels en rozijnen erdoor roeren. Dit alles op een bakplaat dun uitsmeren.
In de oven ca. 25-30 min., daarna in stukken (stukjes) snijden. Eventueel hup in de vriezer.


Iedereen die me wat beter kent, weet dat ik al een aantal jaren gluten-, suiker- en E-nummervrij eet (in ieder geval de verkeerde E-nummers). Een hele uitdaging is dat gebleken. Wanneer je wat beter oplet wát je eet, zullen sommige lichaamsklachten als sneeuw voor de zon verdwijnen. Maar ook je smaak veranderd. Suiker brrrrrr bijna niet meer te verdragen.......In ieder geval in mijn geval is het in vele opzichten een verademing om te zo te eten. Het is wel een lang proces, voordat het helemaal in je systeem zit......de inhoud van je keukenkastje wat er totaal anders uit gaat zien....en je de goede recepten vind.......Gelukkig heb ik een aantal mensen om me heen die ook op die manier hun voeding bereiden. Dus dan is het heerlijk om recepten uit te wisselen.

Dit kleine receptje wil ik jullie niet onthouden.

Bananenmousse.
Je vriest bananen in (1 of meerdere) zonder hun jasje.
Wanneer je ze gaat gebruiken, even voor gebruik uit de vriezer, met wat kokosmelk in de blender/keukenmachine, even lekker 'blenderen'.........en dan ontstaat er een zalige koude 'mousse' heerlijk over bijvoorbeeld verse aardbeien met blauwe bessen......yummie een echte aanrader. Veel plezier met bereiden, en nu maar wachten totdat de bananen in de aanbieding zijn.




Prachtige site

Ik kreeg van Monna een fijne tip toegestuurd. Over een (web)winkel waar glutenvrije producten worden verkocht. Een prachtige site met heel veel info en artikelen. Zelf ben ik een grote voorstander om de 'winkel om de hoek' te steunen, maar niet iedereen heeft een goede reformwinkel in de buurt. Deze site is de moeite waard om eens rond te neuzen........www.thefreedomshop.nl


Macaroni

Lang leve de zachte winter. Daarom hebben alle kruiden, die ik in potten tijdens de verhuizing gewoon heb meegenomen, het overleefd. Mmmmmmm, de afgelopen dagen zag je alles alweer groeien. Het werd tijd om te oogsten.
Daarom maar weer eens macaroni gemaakt, ditmaal niet met gedroogde kruiden, maar alles heerlijk vers (gedeeltelijk dus uit eigen tuin (lees potten)
wat heb je nodig:

- glutenvrije macaroni/pasta
- gehakt
- uien, prei, tomaten, eventueel paprika, knoflook (alles snijden en wassen)
- maggikruid, basilicum, oregano, bieslook (die vond ik ook in onze nieuwe tuin, jippie)
- blikje tomatenpuree en wat water
- peper en zout, kerrie, kurkema
- eieren
- geraspte kaas
Macaroni koken volgens voorschrift, gehakt rul in de olie bakken, groenten erbij, kruiden erbij, tomatenpuree erover, iets verdunnen met water, zodat je een sausje krijgt. Alles bij elkaar doen.  Eitje erbij bakken en een beetje geraspte kaas mmmmmm




Kip- kerrie met rijst

wat heb je nodig:
  • kip (afhankelijk van het aantal personen)
  • kerriepoeder /hot kerrie poeder, kurkema
  • bouillonblokje (bijv.zonnatura)
  • rijst 
  • ui/paprika/prei/rode ui/knoflook
  • rijstemeel
  • zwarte peper en (himlaya- of keltisch) zout
  • beetje olie of kokosolie
  • eventueel gewelde rozijnen............of cranberries
Rijstwater opzetten, aan de kook brengen en rijst koken (volgens aanwijzing pak/zak) (zelf voeg ik ook altijd nog wat bouillon toe aan het kookwater, wordt de rijst wat hartiger...........)Een stukje kip in blokjes snijden.....in de olie (of kokosolie) bakken, daarna je schoongemaakte en gesneden groentes toevoegen.
Kruiden en peper en zout  toevoegen in de pan, bouillonblokje met kokend water laten smelten (in een kopje)en toevoegen aan de kip, beetje rijstemeel om te laten binden. Knoflook persen, rozijnen toevoegen. 
Rijst afgieten, en voila een heerlijk maaltje!! eventueel met wat rauwkost.................heerlijk


Kip uit de oven...........

je hebt nodig (voor 4 personen)
  • 750 gr. kipfilet (in grove stukken)
  •  groenten, zoals paprika, wortel, prei, uit, courgette (net wat je lekker vind en wat je in huis hebt)
  • 2 á 3 tenen knoflook (niet persen in grove stukken erbij)
  • (zwarte) peper, zout, tijm, oregano, basilicum
  • 5 á 6 tomaten in grote stukken snijden 
dit alles door elkaar husselen, zodat de kruiden en specerijen goed verdeeld zijn. In een ovenschotel doen.
Alles in de oven (200 gr. - ca. 45 minuten) even in de gaten houden dat het niet té droog wordt bovenop. Anders even doorscheppen.
Lekker met gebakken aardappelen en wat rauwkost...............


Noten-plaatkoek
250 gr.grof gemalen noten (bijv. amandelen, walnoten, pecannoten...........)
  50 gr. pompoen- en zonnebloempitten (kunnen er zo bij)
  70 gr. kokosrasp
  70 gr. kokosolie
   ongeveer 10 abrikozen
    2 eieren + wat agavesiroop

- abrikozen weken, noten malen (mag best iets grof blijven)
- in een kom alle gemalen noten + pitten + kokosrasp door elkaar scheppen
- de abrikozen uit laten lekken, dan malen, daarna de gesmolten kokosolie + agavesiroop erbij doen en nog eens malen
- alles bij de noten scheppen, 2 eitjes luchtig kloppen en die er ook bij doen.

bakblik vullen met bakpapier, mengsel uitstrijken (ca. 1 cm. dik) - 30 minuten bakken op 170 gr.

je kunt bijv. ook toevoegen: cranberry's, rozijnen, krenten, vijgen, chocolade(schaafsel)......
snij het in stukjes of reepjes, doe het in een goed afgesloten pot, of vries het in.........

eet smakelijk.............

klik hier om terug te keren